Wat ik nou vind van 'Koning Valentijn' van Tim Gladdines?


 

Af en toe even een jeugdboek lezen, ik hou ervan!

'Koning Valentijn' zag ik op Instagram voorbijkomen en had direct mijn interesse. De volgende dag kwam het binnen en kon ik er gelukkig al aan beginnen.

Twee broers: Benjamin en Valentijn. Valentijn heeft het. Het? Het, ja. 'Het', dat ervoor zorgt dat iemand door iedereen aardig wordt gevonden. 'Het', waarop meisjes verliefd worden. 'Het', waardoor alles wat hij aanraakt in goud lijkt te veranderen, waardoor leraren een oogje dichtknijpen en moeders hem wat extra gunnen. 'Het', hetgeen Benjamin níet heeft.

Omdat Benjamin daar behoorlijk van baalt, besluit hij dan maar om een 'zo-goed-als-bijna-Valentijn' te worden en kopieert hem in alles. Iets wat Valentijn dan weer behoorlijk irriteert.

Maar is Valentijn wel de godenzoon die Benjamin denkt dat hij is? Benjamin komt er achter dat Valentijn misschien wel helemaal niet zo gelukkig is als iedereen denkt. En dat hij misschien ook wel meer op hem lijkt dan hij ooit heeft kunnen vermoeden.

De zoektocht naar een eigen identiteit, iets waar iedere tiener in meer of mindere mate tegenaan loopt, deelt de hoofdrol met de twee broers.

Want je kunt wel grenzeloos naar iemand opkijken, dat wil niet zeggen dat jij net zo bent. Of kunt zijn. Of wíl zijn.

En daarnaast... heeft ieder huisje zo zijn kruisje. Heeft zo zijn eigen geheimen, stille gedachten en twijfels

Daar is in dit boek prima mee omgegaan, de lezer vormt al snel een beeld van de twee broers en gaat samen met hen op ontdekkingsreis naar wie ze echt (willen) zijn.

Een ontroerend verhaal, zonder sentimenteel te worden.

Met veel plezier gelezen: 4 duimpjes 👍👍👍👍

Reacties