Wat ik nou vind van... 'The Nerd Academy' van Bieke Vanlaeken?

 


Allereerst wil ik Uitgeverij Phoenix Books bedanken voor dit recensie-exemplaar!

In dit boek draait het om een prestigieuze school voor superintelligente kinderen. Het kost behoorlijk wat om je kind hier te laten studeren, maar ieder jaar biedt de school één kind de kans om een beurs te krijgen.

Dit jaar mag Kathinka deze eer in ontvangst nemen. Kathinka is niet gewoon hoogbegaafd, nee zij is bovenstbegaafd! Maar ze is óók gewoon een tienermeisje, met bijbehorende onzekerheden.

Gelukkig raakt ze al snel bevriend met de zusjes Cosmos op school en gaat ze vol goede moed het schooljaar in.

Maar al snel komt ze erachter dat ook op de Nerd Academy niet alles is wat het lijkt... want wie zijn M&M? En Prisjepret? En wat is hun geheim?


Dit is een boek voor de jongere lezers. Een leeftijd eraan hangen vind ik lastig: enerzijds denk ik, een jaar of 12, want dan is zijn verschillende situaties uit het boek (middelbare school,  puberen, verliefde stelletjes, etc) herkenbaar. Anderzijds is het voor een 12-jarige wellicht wat doorzichtig: het is niet moeilijk de eerder genoemde figuren te linken aan de bijbehorende personages uit het boek.

Toch blijft er ook dan nog wel iets te raden over, want íemand zorgt ervoor dat Kathinka bepaalde informatie onder ogen krijgt...

Hoofdpersoon Kathinka is een leuke, aardige meid die haar studie serieus neemt, maar ook zo nu en dan in is voor avontuur. Ze is trouw aan haar vrienden en familie, soms wat onzeker en al met al denk ik erg herkenbaar voor veel lezertjes. 

Dit boek gaat over haar eerste schooljaar aan de Academy, ik kan me zomaar voorstellen dat er meerdere delen volgen over meerdere schooljaren. Alhoewel.... deze school is klaar wanneer je voor alle vakken geslaagd bent. Het is dus de vraag hoe lang (of kort!) Kathinka hiervoor nodig heeft!

Het verhaal leest prettig, voor mij als Nederlandse vallen de typisch Vlaamse opmerkingen wel op, maar dat is absoluut niet storend, ik vind dat juist wel leuk!

De roze cover, het vriendinnenclubje, één rasechte 'schoolbitch' (bij gebrek aan een beter woord)... het maakt dit boek imo wel echt een meidenboek. Ik had het leuker gevonden als het meer voor jongens én meiden geschreven was. 

Tijd voor de score: ik geef 'The Nerd Academy' 3 duimpjes👍👍👍

Reacties