Wat ik nou vind van... 'De Middernachtbibliotheek' van Matt Haig?


Nora's leven valt haar tegen. Ze is gedurende de jaren best aan wat mooie dingen begonnen, maar niets heeft haar uiteindelijk gebracht waar ze op hoopte, wat haar echt gelukkig maakte. En als ze op een dag zowel haar baan als haar kat Voltaire kwijtraakt, is ze er echt klaar mee. Ze besluit uit het leven te stappen.

Het volgende moment bevindt ze zich op een bijzondere plek, een oneindig grote bibliotheek. Daar ziet ze juffrouw Elm, de bibliothecaresse van haar vroegere school. 

Zij maakt Nora duidelijk dat ieder boek hier een parallel universum is, dat ontstaan is door iedere keuze die ze ooit maakte in haar leven.

Nora krijgt de mogelijkheid om verschillende levens te proberen, om te proeven of één van die levens is waar ze op hoopte. In dat geval mag ze daar blijven, dat leven gaan leven. Ze mag een leven slechts één keer proberen, bevalt het niet, komt ze vanzelf terugnin de bibliotheek.

Vol tegenzin, ze wilde immers dood en níet verder leven, doet Nora wat jaar gevraagd wordt.

En niet één keer, ze probeert talloze levens uit. Nora ervaart hoe haar leven had kúnnen verlopen, als... wanneer.... iedere keuze heeft gevolgen.

De gesprekken tussen Nora en de bibliothcaresse zijn erg mooi, met prachtige vergelijkingen met het schaakbord. In het begin is er orde, maar iedere nieuwe zet creëert weer ontzettend veel nieuwe mogelijkheden.

Het boek leest erg fijn, maar de boodschap is, zonder opdringerig aanwezig te zijn, eenvoudig duidelijk. 

Het gevaar met boeken die in verschillende paralelle universums afspelen, is dat het verwarrend wordt. Dat is in dit boek absoluut niet het geval, want ondanks dat Nora niet in alle levens even lang blijft, komt ze steeds op de avond van haar zelfmoordpoging terug in de bibliotheek en is haar 'stamleven', het leven waar ze zich van bewust was, gisteravond geëindigd met die poging. 

Ik vond het een heerlijk boek, las het in no time uit.  Leuk om over na te denken hoe je eigen leven had kunnen verlopen als je andere keuzes had gemaakt. Had je uiteindelijk dezelfde vrienden gehad of gehouden als nu? Woonde je waar je nu woont, of had je wellicht een leven opgebouwd in Japan of Amerika bijvoorbeeld?

Ik geef het boek 4 duimpjes! 👍👍👍👍

Reacties