Wat ik nou vind van 'De golf' van Morton Rhue?

 


Ik las 'De golf', misschien beter bekend als 'Die Welle' of 'The wave', van Morton Rhue.

Een boek uit 1981, wat alweer een eeuwigheid terug lijkt, maar zoals uit het boek blijkt, geschiedenis is een hedendaags iets: het kan zich zó makkelijk herhalen.... ook nú, ook met de kennis die we hebben over het verleden. 

Een paar jaar terug zag ik de film ('Die Welle') en die maakte erg veel indruk op me. Meer nog dan het boek, wat niet vaak voorkomt. 

Maar het boek vind ik dan weer een stuk toegankelijker voor jongere lezers, want die film was wel héftig hoor. Althans, in mijn beleving wel! 

Op het boek staat dat het voor lezers vanaf 13 jaar is, maar ik zou dan zeker adviseren om het samen te lezen of er in ieder geval over te praten met je kind. 


 Het vertelt over Ben Ross, een geschiedenisdocent die zijn leerlingen een stuk dynamischer les geeft dan het uit het hoofd leren van feiten en jaartallen. Na met een klas een film te hebben gezien over nazi-Duitsland, verbazen de leerlingen zich over het feit dat zo veel Duitsers niet ingrepen, maar natuurlijk ook dat Hitler zoveel volgers had. 

Dat brengt Ben op een idee, hij begint een experiment om aan te tonen hoe makkelijk het is om een een beweging op te zetten die zich onderscheidt van 'de rest'. 

 Een experiment met vergaande gevolgen... 

 Dit experiment is in 1969 in Californië daadwerkelijk uitgevoerd door een leraar met de naam Ron Jones en had de hele school in zijn greep. Op dat experiment zijn het boek en de film gebaseerd. 

 4 duimpjes voor dit boek 👍👍👍👍

Reacties