Wat ik nou vind van... 'Zestien paarden' van Greg Buchanan?

 

Met dank aan HarperCollins voor het recensie-exemplaar. 


Toen ik een mailtje kreeg van HarperCollins dat ze mensen zochten om dit boek te recenseren, heb ik vol enthousiasme gereageerd omdat het me erg aansprak.

Dus niet veel later kon ik beginnen met 'Zestien paarden'.

Of beter gezegd, met zestien paardenhoofden. Want met deze lugubere vondst begint het verhaal. Rechercheur Alec Nichols en forensisch dierenarts Cooper Allen moeten samenwerken om erachter te komen wat er gebeurd is en waarom. Wáárom begraaft iemand 16 paardenhoofden in een cirkel. Wat voor boodschap moet dit afgeven? 

Het ooit toeristische dorpje staat op z'n kop, dierenartsen, paardeneigenaren, jeugd, zwervers, iedereen wordt verhoord en is potentieel dader, want een duidelijk spoor is er vooralsnog niet.

Tot er mensen worden vermist, er sprake is van chantage en brandstichting en overal wel iets lijkt te gebeuren.

Centraal lijkt de Well-boerderij te staan, maar klopt dit wel?

Alec en Cooper lijken continu net achter de feiten aan te lopen, maar dan ineens komt het voor één van hen allemaal erg dichtbij als er weer iemand vermist raakt.

Tot zo ver het verhaal, zonder verder te spoileren. 

Gedurende het verhaal komen er af en toe korte hoofdstukjes, losse fragmenten, met een soort bekentenis, gedichtjes of dialogen voor. Op het moment van lezen zegt dit nog niet veel, maar triggert het wél om verder te lezen. 

Het mysterie van de paardenhoofden wil je als lezer graag ontrafeld hebben, helemaal omdat er zoveel méér aan vast lijkt te hangen, na die vondst gebeurt er zó veel in het dorpje, waarom?  Door wiens schuld? 

En die laatste vragen, die beantwoordt het boek op het einde dan wel, maar de antwoorden vond ik nogal ontluisterend.

Het gaf me niet het gevoel dat het af was; al is alles beantwoord, het liet me met een onvoldaan gevoel achter. 

En dat vond ik jammer want ik vond de opbouw juist zo goed, ik had echt een spetterend einde verwacht, waar het boek óók in de finale echt wel naar toe werkte.

En dat maakt dat ik het lastig vind om hier een score aan te hangen, zonder af te doen aan de rest van het boek.

Na wat wikken en wegen kom ik tot de conclusie dat ik het boek 4 duimpjes zou hebben gegeven met een ander einde. Nu rond ik het dan maar af op 3,5.👍👍👍✊Reacties