Wat ik nou vind van.... 'De stenen goden' van Jeroen Windmeijer?

 

Allereerst wil ik HarperCollins bedanken voor dit recensie-exemplaar! 

Als een kind op pakjesavond zo blij was ik toen ik dit boek uit de bubbeltjesenvelop haalde; ik vind vooralsnog al Jeroens boeken echt súper tof, dus ook nu had ik hoge verwachtingen! 

Dit boek speelt zich af op Paaseiland, waarmee het het 3e deel is in de Zuid-Amerika reeks.

Er spelen zich 2 verhaallijnen af: dat van Anthoni, een student antropologie die zich op Paaseiland bevindt, waar zijn onderzoek meteen letterlijk de diepte in gaat, en dat van Monique, conservator van het Zeeuws Museum, die voorbereidingen treft voor een tentoonstelling over Paaseiland en dan met name over de Zeeuwse 'ontdekker' ervan, Jacob Roggeveen.

Vol enthousiasme heeft Monique van alles bedacht om publiek te trekken voor deze tentoonstelling, waaronder een Paaseilandse beeldhouwer die in navolging van de bekende beelden van het eiland, de moai, een levensgrote replica zal maken.

De kleine moai die 30 jaar eerder in Middelburg terecht is gekomen, lijkt haar dan ook een prachtaanvulling op de tentoonstelling, maar dáár is niet iedereen het mee eens. Een actiegroep verzet zich tegen het hele gebeuren, de directeur van het museum krijgt twijfels en van alle kanten lijkt Monique tegengewerkt te worden. En dan valt er een slachtoffer... 

Intusen beleeft Anthoni benauwde momenten op Paaseiland, maar komt hij ook veel te weten over de geschiedenis. Of is het de mythologie? En welke versie moet hij voor waar aannemen? 

Het leuke aan de boeken van Jeroen Windmeijer vind ik dat je er zo lekker lang over kan doen. Met bijna 450 blz zijn het al geen novelles, maar daarnaast maakt ook je internet browser overuren! Ik vind het echt genieten om afbeeldingen te zoeken bij de plaatsen die hij beschrijft, om de verschillende theorieën op te zoeken en er meer over te weten te komen, om er over te discussiëren met anderen (en ze dan ongeveer te dwingen het boek ook te lezen want dat praat makkelijker), en alle informatie dan nog dagen lang door je hoofd te laten gaan.

En geloof me, genoeg informatie en verhalen over 'Rapa Nui' te vinden!

Jeroen Windmeijer krijgt het voor elkaar dat je na het lezen van een boek het idee hebt dat je een halve expert bent geworden op het gebied van geschiedenis, godsdiensten en mythologieën. Want jeetje wat komt er veel informatie op je af, en geen moment wordt het saai of waan je je in de schoolbaken met die leraar die feitjes opdreunt, want wat een fijne schrijfstijl!

Ik kan niet anders dan 5 dikke duimen geven voor dit boek, ik heb er oprecht enórm van genoten! 👍👍👍👍👍

Jeroen, bedankt weer!


Reacties