Wat ik nou vind van... 'Wat ik niet deed' van Johnny Bollé?

 


Met dank aan uitgeverij Letterrijn voor dit recensie-exemplaar 


Een tijdje terug las ik van Johnny Bollé 'Wilde gok' wat niet tegenviel, dus toen ik deze mocht lezen voor LetterRijn had ik daar zin in!

De flaptekst spreekt me in ieder geval aan, dus vol enthousiasme stort ik me op het boek. 

Het proloog zuigt je meteen het verhaal in, wie is deze vrouw en waarom zit ze hier?

Dan worden de hoofdstukken verdeeld in twee perspectieven, dat van Emily, een schrijfstrt van een bestseller, en dat van 'Twinkel', een jong meisje dat ernstig ziek is. Doordat haar bijnaam Twinkel gebruikt wordt en zij haar eigen naam niet noemt on de hoofdstukken, is het raden wie deze 'Twinkel' is en hoe zij in verhouding staat tot Emily.

Emily wordt door haar uitgever Finley gevraagd een boek te schrijven over Megan, een vermeende heks uit de 18e eeuw, die woonde in het dorp waar hij opgroeide in Schotland. Na enig twijfelen besluit Emily dit te doen, en neemt ze haar tijdelijk intrek in het herdershutje van zijn moeder aldaar. Hetzelfde huisje alswaar Megan vroeger gewoond zou hebben.

Emily is echter niet zichzelf nadat ze enige tijd terug niet alleen haar dochter maar ook haar man is verloren. Ze voelt zich schuldig, ziet hen nog overal en zit nog volop in het verwerkingsproces.

Eenmaal in Schotland lukt het haar ook nog eens niet om uit haar writersblock te komen en ziet ze het allemaal weinig positief in. Tot ze Rodrick leert kennen, de klusjesman van het dorp en tevens oude vriend van Finley. Ondanks alles winnen haar gevoelens voor hem terrein op haar schuldgevoel. Maar dan gebeuren er vreemde dingen, waardoor ze gaat twijfelen. En blijkt er íemand te zijn die álles weet over de dood van haar gezin. Emily besluit terug naar huis te vluchten....


Jeetje wat leest dit boek heerlijk weg! Een goede dosis spanning, genoeg raadsels om getriggerd te blijven, en een fijne schrijfstijl.

Doordat je tot het eind niet zeker weet wie Twinkel is, doe je zo nu en dan een wilde gok (😉) die je een hoofdstuk verder weer afstreept, en probeer op die manier niet alleen haar identiteit uit te pluizen maar ook Emily's verhaal.

De titel leek me nog wat onduidelijk maar ik ben tot de conclusie gekomen dat die gelinkt moet zijn aan de reden voor Emily's schuldgevoel.

Emily is overigens een personage waarin je je, ondanks het gebrek aan kennis over haar verleden, goed kunt inleven. Ze is realistisch neergezet met haar onzekerheden zonder dat ze meelijwekkend wordt, en is interessant genoeg om meer over haar te weten willen komen.

En Twinkel.... wat heb ik met Twinkel meegeleefd! 

Gaf ik 'Wilde gok' 3,5 duim, dit boek las ik met nog veel meer plezier en geef ik dan ook gewoon een duim meer: 👍👍👍👍✊️

Reacties