Wat ik nou vind van... 'Van hart tot hart' van de Dalai Lama en Patrick McDonnell?


 Met dank aan HarperCollins voor dit recensie-exemplaar.

"Wees vriendelijk wanneer het kan. En het kan altijd." ~ Dalai Lama

De Dalai Lama is net bezig met zijn ochtendmeditatie als er op zijn deur wordt geklopt. Wanneer hij open doet, staat er een reuzenpanda voor de deur, die hem om hulp vraagt: het is 5 voor 12. De aarde staat on brand en de enige die hier iets aan kan doen, is de mens.

De Dalai Lama en de reuzenpanda leggen in dit boek samen een weg af door de bossen en de Dalai Lama vertelt hoe hij de dingen ziet. Zijn wijsheden zijn eigenlijk heel simpel: door aan een ander te denken, iets voor een ander te doen en niet jezelf voorop te zetten, kun je een start maken met het verbeteren van de wereld.

 

 "Alle vreugde die zich in de wereld bevindt komt van de wens dat een ander gelukkig mag zijn. Alle pijn die zich in de wereld bevindt komt van de wens dst ikzelf gelukkig mag zijn."


Het boek wordt weggezet als ' voor de lezers van 'De jongen, de vos, de mol en het paard' en 'Grote panda en kleine draak', maar is toch Γ©cht anders.  Worden in genoemde boeken voornamelijk grote wijsheden in kleine zinnen met mooie plaatjes gebracht, vaak losstaand van elkaar, in dit boek is de Dalai Lama aan het woord en vertelt hij zijn  verhaal aan de panda. Hij noemt de dieren op die hij graag bestudeert om duidelijk te maken wst een schoonheid de aarde biedt en wat wij met z'n allen stuk maken.

Hij is als een makelaar van het prachtige thuis dat wij Aarde noemen, en noemt alle positieve punten van dit thuis. Het thuis waar we samen veel en veel zuiniger op moeten zijn, niet alleen door op het milieu te letten maar ook door meer erbarmen en compassie te tonen.

"Maar als we de aarde kunnen vernietigen, dan kunnen we hem dus ook beschermen."

 De lieve tekeningen van Patrick McDonnell maken dat de boodschap, hoe serieus ook, wat luchtiger overkomt en (hopelijk) meer mensen aanspreekt.

Een belangrijke boodschap in een schattig getekend jasje, dat in deze inmiddels al wat donkerdere dagen richting kerst een mooi kado-idee is.

4 duimpjes πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘Reacties